Finlandstarta-SLEF-2017– Baka Finlandstårtan och ordna ett Finland-100-års-kaffe till förmån för SLEF:s hemlandsinsamling 2017–2018!

Två stora havrebottnar:
3 dl smält smör
9 dl havregryn (eller glutenfri havre)
1/2 dl vetemjöl (alternativ: glutenmix och lite potatismjöl)
3 dl strösocker

Blanda allt i en skål. Bred ut smeten på bakplåtspapper i två långpannor. Grädda dem i 200 graders värme 10–15 minuter. De ska vara guldbruna med lite brunt på.
Rita en modell av Finlands karta. Genast som bottnen kommer ut ur ugnen lägger du finlandsmodellen ovanpå kakbottnen och skär längs modellens kanter med en bordskniv. Låt kallna. Gör likadant med den andra bottnen.
När bottnarna kallnat tar du bort det som blev utanför Finlands gränser. Det kan användas som havreflarn.

Bred hallonsylt på den ena bottnen. Vispa 2 dl grädde och bred över hallonsylten.
Gör en chokladsmet (nedan) och bred över den andra bottnen.
Ställ nu båda bottnarna i kylen skilt från varandra. När de är styva lägger du dem ovanpå varann med chokladbottnen överst.

Chokladsmet:
2 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
50 g smör

Koka upp vispgrädden, när det börjar bubbla tar du den bort från värmen och tillsätter hackad choklad och smör. Blanda tills krämen är len och glansig utan bubblor eller ojämnheter.
Man kan också rita Finland från början på bakplåtspappret och breda ut smeten innanför gränserna, men det är svårare att få fina gränser på det sättet.

Receptet är utvecklat av Svenska skolan på Atemo, Kenya, för firandet av Finlands självständighetsdag och bygger till alla delar utom chokladen på helt finländska ingredienser.