World-Watch-List-2020260 miljoner kristna är redan allvarligt förföljda -– förföljelsen fördjupades år 2019, särskilt i Västafrika och Kina

Detta enligt World Watch lista 2020. Studien omfattade 150 länder och uppföljningen omspände perioden 1 november 2018 till 31 oktober 2019. Uppföljningen visade att det fortfarande förekommer allvarlig förföljelse i 73 av de 150 länderna som undersöktes.

Förföljelsen följer i huvudsak två linjer: ultraislamska aktiviteter (särskilt i Afrika söder om Sahara) och ultranationalism (särskilt i Indien och Pakistan).

Islamistiskt våld breder ut sig söder om Sahara. Ett helt nytt land på 2020 års lista över de femtio värsta länderna är Burkina Faso, nu på 28 plats efter plats 61 år 2019. Tiotals katolska präster har dödats i landet. Även Kamerun är nu bland de femtio värsta länderna, på plats 48 mot plats 56 år 2019.. Byskolor islamiseras, kyrkor bränns och totalt 200 kyrkor tvingats stänga i Kamerun.

Men det är inte bara söder om Sahara som denna trend är synlig. I Asien händer samma sak. Sri Lanka återfinns nu på plats 30 från att ha varit på plats 46 året innan. Även på Filippinerna och i Pakistan förföljs de kristna aktivt.

Toppländerna på listan är de samma som året innan. I toppen ligger Nordkorea, Afghanistan och Somalien. Turkiet finns på plats 36, Etiopien på plats 39 och Kenya på plats 44.

I Turkiet samexisterar islam med stark nationalism. De kristna känner ofta tryck på att hålla tyst om sin tro. Om de pratar öppet möter de ofta diskriminering på arbetsplatsen och av rättssystemet. Vissa anklagas också falskt för brott som de inte har begått. Även om marginaliseringen av de kristna verkar öka växer den turkiska kristna kyrkan sig starkare varje dag.

I Etiopien upplever alla kristna samhällen en viss grad av förföljelse. Arresteringar förekommer i vissa delar av landet. Ibland nekas kristna tillgång till lokala tjänster och avvisas av samhället. I vissa områden attackerar folkmassorna kyrkor.

Till de goda nyheterna hör att Asia Bibi, en pakistansk mor till fem barn, som hade dömts till åtta års fängelse, släpptes och kunde flytta till Kanada. Familjen har återförenats, men måste vara på sin vakt av säkerhetsskäl. Högsta domstolens beslut om frisläppande kom den 31 oktober 2018 men följdes av landsomfattande protester som försenade Asia Bibs avresa från Pakistan.

Al-Shabaab har tidigare dödat kristna i nordöstra Kenya nära den somaliska gränsen. Några av dessa, bland annat lärare, hade flyttat till regionen från andra håll i Kenya. Men ibland går det på annat sätt: I juli 2019 fick man i denna trakt ett meddelande om att tre beväpnade män var på väg till en byggarbetsplats för att kidnappa eller döda 20 kristna. Men arbetare på bygget uppmanade de kristna att fly från platsen och sade åt de beväpnade männen att endast lokalbefolkningen var på jobb. Männen sköt skott innan de kristna flydde, men ingen skadades.

Men den 7 december var området i nordöstra Kenya åter i chock sedan en kristen gemenskap i nordöstra Kenya råkat ut för en attack från Al Shabaab. Elva mänskor dödades i då en buss attackerades. .

Situation för de kristna i Indien och Kina stramas åt ytterligare. Världens folkrikaste länder, Kina och Indien, begränsar alltmer kristen religionsfrihet. Bakgrunden i Indien är den hinduistiska nationalistiska partiets seger i riksdagsvalet 2014. Partiet har satt som mål att göra Indien till en hinduisk stat senast 2021.

I Kina övervakas kristna med hjälp av digitala lösningar. Personer under 18 år tillåts inte gå i kyrkan någonstans i Kina. De som besöker kyrkor fotograferas. Även i Indien används biometriska identifieringssystem. De kristna i Indien är mycket oroade inför framtiden.

I Latinamerika råkar de kristna ut som måltavla för organiserad brottslighet. De kristna möter allvarliga svårigheter också i Kolumbia och Mexiko.

De kristna minoriteterna i Syrien och Irak håller på att försvinna. År 2013 fanns det 1,5 miljoner kristna i Irak, år 2019 var antalet 202 000 personer. Innan kriget i Syrien vidtog för nio år sedan, bodde 2,2 miljoner kristna i Syrien. Nu är de 744 000. En del lever kvar i fångenskap medan många har flytt.

Källa: https://www.open-doors.se/wwl