Anden-och-ambetet-2– Minnesbilder och dokumentation rörande väckelse och kyrka 1960–2015

Författare: Erik Vikström
Pris: 28,00 €

Sidantal: 328
Bindning: Mjukband

Förlag: Kyrkohistoriska arkivet vid Åbo Akademi

ISBN: 978-952-12-3399-9

I denna bok presenterar biskop emeritus Erik Vikström sina personliga upplevelser av både spänningen och samspelet mellan väckelse och kyrka.

Det är en medryckande berättelse med många dramatiska inslag. Vi får ta del av en tidigare opublicerad dokumentation av den femte väckelsens uppkomst och utveckling och vi får djupa och berörande inblickar i det andliga ledarskapets utmaningar under Vikströms tid som biskop i Borgå stift åren 1983–2006. Det går en vid båge från tiden som lekmannapredikant och evangelist – via inre mission och yttre mission, församlingstjänster och biskopsämbete – till pensionärsårens frivilliginsatser som missionär och bibellärare.

Boken om Anden och Ämbetet intar en given plats i dokumentationen av en synnerligen kreativ och händelserik era i såväl stift som kyrka.

• Beställ från SLEF-Media via webben ›

Bakom-varje-fonster-bor-ett-hjarta-2Författare: Soheila Fors
Pris: 7,00 €

Sidantal: 204
Bindning: Pocket

Förlag: Libris Förlag

ISBN: 978-91-7387-590-5

Människorättskämpen Soheila Fors ger, i denna bok, sin röst åt tio olika livsöden från ett Sverige som inte lyckas erbjuda mänskliga rättigheter åt alla. Det är kvinnor, unga par och barn som hon har mött på skyddade boenden, i skärrade telefonsamtal, i brev med rop om hjälp och när hon varit ute och talat om det som är hennes dröm: Ett Sverige där alla människor är lika mycket värda och där alla får välja sitt eget liv.

• Beställ från SLEF-Media via webben ›

Bara-ljuset-kan-besegra-morkret-2Författare: Sebastian Stakset 
Pris: 17,00 €

Sidantal: 240
Bindning: Danskt band

Förlag: Sjöbergs Förlag

ISBN: 978-91-88247-85-8

Mörkret hade makten. Hat, självförakt, tomma vodkaflaskor, vapen, fängelse­straff, självmordsförsök, kokainpåsar och ett inre fyllt av ångest utgjorde några av bevisen.

Det otippade hände och Sebastian Stakset – gangsterrapparen som frontat en destruktiv och kriminell livsstil och varit en ikon för skaror av unga människor över hela landet – blev frälst. Men demonerna som styrt honom under många mörka år ville inte släppa herraväldet. Helvetet bröt loss. 

Den här boken skildrar den intensiva kamp som rasade under flera år. Det var en våldsam sammandrabbning mellan liv och död, mörker och ljus som var nära att sluta i självmord, en överdos eller i en demolerad bil på E4:an. Dagen då alla band klipptes till mörkret i det gamla livet klev Sebastian Stakset in i ljuset – som en fri man. 

Stakset skildrar sitt liv – från barndomen till idag – med vidöppna ögon och en skoningslös ärlighet. Han som tidigare var en våldsman, fylld av hat, talar idag om förlåtelse och får se skaror av människor förvandlas av Guds kärlek och ljus. Förutom ”vanligt folk” är det alltifrån knarkhandlare, narkotikamissbrukare till tonåringar på institutioner och interner på fängelser som tar emot ljuset och kärleken som finns hos Jesus. Flera av dessa delar med sig av sina dramatiska vittnesmål i denna bok. 

Bara ljuset kan besegra mörkret. Det är Sebastian Staksets omvälvande resa ett otvivelaktigt bevis på.

• Beställ från SLEF-Media via webben ›

Barnet-fran-ingenstans-2Författare: Kari Rosvall, Naomi Linehan
Pris: 7,00 €

Sidantal: 229
Bindning: Pocket

Förlag: Libris Förlag

ISBN: 978-91-7387-543-1

Var är du född? Den enkla frågan kunde Kari Rosvall inte svara på förrän hon var 64 år. Fram till dess levde hon i ovisshet om sin mörka bakgrund. Hon var resultatet av en förbindelse mellan en norsk kvinna och en tysk man och togs omhand för att bli Hitlers ”barn”. Kari var ett av de tiotusentals norska barn som ingick i Projekt Lebensborn, nazisternas försök att bevara en ren, arisk ras.

• Beställ från SLEF-Media via webben ›

Bo-Giertz-om-prastambetet-2Författare: Anssi Ollilainen 
Pris: 27,50 €

Sidantal: 437
Bindning: Mjukband

Förlag: Artos & Norma Bokförlag

ISBN: 978-91-7777-019-0

Bo Giertz (1905–1998) var ateisten som började studera medicin i Uppsala, men blev omvänd till kristen tro under studieåren. Efter en energisk period som författare och välkänd präst i Torpa i Linköpings stift utnämndes Giertz till biskop i Göteborgs stift år 1949. Han betraktas som en av 1900-talets viktigaste teologer och kyrkoledare i Svenska kyrkan.

Giertz författarskap har inte helt förbisetts i akademisk forskning. Den här avhandlingen är dock den första samlade undersökningen om Giertz. Här granskas hans teologi om prästämbetet, men även hans antropologi, bibelsyn och kyrkosyn. Existerande forskning om Giertz kompletteras och samtidigt granskas befintlig forskning på ett kritiskt sätt.

Anssi Ollilainen är teologie doktor i dogmatik. För nuvarande är han universitetslärare i dogmatik vid Åbo Akademi. Doktorsavhandlingen har utarbetats vid Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi vid Åbo Akademi.

• Beställ från SLEF-Media via webben ›

Baste-herrn-lat-mig-fa-leva-2– En överlevnadsberättelse

Författare: Max Safir & Ewa Wymark
Pris: 10,00 €

Sidantal: 160

Bindning: Inbunden

Förlag: XP Media

ISBN: 978-91-86683-10-8

Boken beskriver på ett levande sätt Max resa, från livet som barn i en stad i Polen till nazisternas koncentrations-, arbets- och förintelseläger och vidare till befrielsen samt tiden därefter.

Boken innehåller även ett stort antal fördjupningstexter som ger historiska fakta kring kriget och förintelsen.

• Beställ från SLEF-Media via webben ›

De-sista-kristna-2Berättelsen om de förföljda, de som flytt och de som vägrar ge upp

Författare: Klaus Wivel
Pris: 14,50 €

Sidantal: 262
Bindning: Inbunden

Förlag: Marcus Förlag

ISBN: 978-91-7999-624-6

Författaren berättar historien om vår tids paria, de kristna i Mellanöstern. Där innebär en tilltagande islamism, gamla stridigheter, religiösa oenigheter, territoriala konflikter och ständig misstro att hundratusentals människor under de senaste årtiondena har blivit förtryckta, trakasserade, förföljda och fördrivna. De sista kristna är deras berättelse.

• Beställ från SLEF-Media via webben ›

Den-himmelske-mannen-2– Bibelns mirakler i vår tid

Författare: Broder Yun och Paul Hattaway
Pris: 19,50 €

Sidantal: 280

Bindning: Mjukband

Förlag: Ljus i Öster

ISBN: 978-91-980982-2-8

Berättelsen om Broder Yuns liv är som en fortsättning på Apostlagärningarna.

Broder Yun och många med honom får betala ett högt pris för sin tro. De vill följa Jesus Kristus oberoende av vad det kommer att kosta.

Läs en kort recension!

• Beställ från SLEF-Media via webben ›

Den-som-hittar-sin-plats-2Författare: Tomas Sjödin
Pris: 7,00 €

Sidantal: 223

Bindning: Pocket

Förlag: Libris Förlag

ISBN: 978-91-7387-738-1

Hur hittar man sin plats? Hur vet man att man hamnat rätt? Författaren Tomas Sjödin söker efter svaren och tar hjälp av en förebild och tvillingsjäl – han som också hette Tomas och kallades Tvivlaren.

Sjödin låter oss följa med på en högst personlig resa som börjar i barndomens Kramfors och tar oss till italienska Abruzzo, till Tiberias vid Gennesarets sjö, till Potsdam utanför Berlin och till indiska Kerala – i spåren efter den historiske Tomas som kastade loss för sitt livs kanske största äventyr.

Fram växer en hoppfull berättelse om tvivel och övertygelser, om rätten att ifrågasätta, om att resa i vindens riktning, om att gå fast man inte vågar, om att leta efter sitt livs "ja" och till slut hitta sin egen plats.

• Beställ från SLEF-Media via webben ›

Det-ar-mycket-man-inte-maste-2– 77 texter om kärlek, tid och tro

Författare: Tomas Sjödin
Pris: 7,50 €

Sidantal: 188

Bindning: Pocket

Förlag: Fontana Media / Libris Förlag

ISBN: 978-91-7387-495-3

I Det är mycket man inte måste syns kampen mot tillvarons alla onödiga krav, men också kärleken som kan förvandla måsten till längtan. Här finns tron som letar sig in i livets alla vrår och som faktiskt hör ihop med allt det där andra.

Här är 77 texter om kärlek, tid och tro.

• Beställ från SLEF-Media via webben ›