Sherlock-2Författare: Per Ewert
Pris: 16,00 €

Sidantal: 217

Bindning: Inbunden

Förlag: Sjöbergs Förlag

ISBN: 978-91-88247-08-7

Ett spännande fall för Sherlock Holmes

I förordet till boken Sherlock Holmes – fallet med den tomma graven (2015) skriver författaren Per Ewert att han sedan tidig ålder har känt en stark fascination för två personer och karaktärer: Jesus från Nasaret och Sherlock Holmes.

Utan att överdriva för textens skull, kan jag med tämligen gott samvete säga att det har jag också! Det var därför som jag med stor spänning satte mig ner och nästan sträckläste detta nya, väldigt annorlunda fall som mästerdetektiven stod inför.

Boken börjar med en uttråkad Mr Holmes. Hans ständige följeslagare och kumpan, dr Watson, finner sin tillvaro rätt odräglig med den surpuppiga
mästerdetektiven till rumskamrat och som ett svar på dennes gnäll om var ”verkligt stimulerande mysterier” finns, säger han torrt: ”Jodå … den första påsken hade nog allt varit något för en skarpögd romersk utredare, inte sant?”

En avrättad fånge, död och begraven … och sedan spårlöst försvunnen! Lägg till en rastlös Sherlock Holmes och de får den välkända frasen: Spelet kan börja!

Genom bokens historia får man som läsare följa Mr Holmes och dr Watson steg för steg i utredningen av mysteriet med den tomma graven. Alla möjliga fakta ställs upp, prövas och sållas bort för att få fram vad som verkligen hände den där välkända påsken för knappt tvåtusen år sedan.

Fanns Jesus på riktigt? Dog han verkligen på korset? Blev han begraven? Var graven faktiskt tom? Och den verkligt brännande frågan: Vart tog han vägen sedan?

Sherlock, som den handlingskraftige man han är, drar sig inte för att utföra experiment så som korsfästelse och hallucinationstest – allt för att testa om teorier och fakta verkligen håller.

Ett sidouppdrag sammanför de båda vännerna med en anglikansk präst som behöver hjälp med att finna ett stulet silverkors. Denne råkar dessutom vara forskare i nytestamentlig historia och som ett utbyte dessa emellan lovar han att hjälpa dem nysta kring den spårlöst försvunna Jesus om de hjälper honom att hitta hans kors.

Den som tidigare är bekant med Sherlock Holmes vet att han inte har mycket till övers för övernaturliga ting, så som spöken, andar eller människor som uppstår från de döda. Ju närmare slutet av fallet han kommer, desto svårare blir det därför för honom att acceptera de fakta som står klara för honom.

Detta är en av de mest fascinerande delarna av boken – att det slutligen bara finns ett svar. Att alla andra teorier och påstådda fakta inte håller för att det bara finns en sanning.

Ewert har gjort ett bra arbete med att sätta in mästerdetektiven som utredare i detta spännande fall – han är påläst och har goda grunder för sina faktauppgifter, som läsaren själv kan granska närmare om man så vill; det finns fotnoter genom hela boken.

Historien utspelar sig i modern tid, något som känns välbekant på grund av alla tv-serier som följer samma upplägg (till exempel BBC:s serie Sherlock Holmes). Ewerts Sherlock är dock mer sympatisk än den jag är van vid och i början kändes karaktären en aning blaskig, som om Ewert inte riktigt vågat ta steget fullt ut.

Men ju längre in i boken man kommer, desto mer karaktäristisk blev detektiven och Ewert lyckas skapa en minnesvärd Mr Holmes och ett mycket spännande fall.

Lina Forsblom

• Beställ från SLEF-Media via webben ›