Bibeln-fran-borjan-till-slut-2Författare: Murray Watts
Pris: 24,00 €

Sidantal: 352

Bindning: Inbunden

Förlag: Libris Förlag

ISBN: 978-91-7387-019-1

Bekanta bibelberättelser på ett omedelbart sätt

Aftonandakten är oftast en halvkaotisk stund hemma hos familjen Björklund. Det är inte lätt att hitta en andaktsbok som tilltalar personer i ett åldersspann på över 50 år, men olika varianter av barnbiblar, för tillfället Bibeln från början till slut, hjälper till att ge den korta andaktsstunden både struktur och innehåll.

Ofta är det sexåringen som hämtar boken och påminner mamma om att det är dags för nästa avsnitt. När boken tas fram vet barnen att det är dags att lämna barnprogrammet på TV, läxorna eller vilka andra aktiviteter det nu kan vara fråga om.

Just nu är det nog sexåringen som uppskattar den gemensamma stunden med bibelberättelserna allra mest. Hon kryper upp i soffan bredvid högläsaren för att se illustrationerna och för att vara tillräckligt nära ifall det är ett extra spännande eller rentav ledsamt avsnitt. Hon bekräftar att det är roligt med andakten för att berättelserna är så spännande.

De lite äldre systrarna är inte fullt lika entusiastiska: Tioåringen tycker att boken är ”helt okej”, medan fjortonåringen tycker ”tja, jag har ju hört de där berättelserna så många gånger, men jag lyssnar nog fast jag kanske pysslar med något. Det är som om jag skulle lyssna bäst när jag får göra något annat på samma gång”.
Lillasyster, 1 år, sitter gärna i famnen och tittar på bilderna en stund, men sedan blir hon irriterad, när det inte går för sig att få vända blad i det tempo hon tycker skulle vara lämpligt. Då bär det iväg på andra äventyr.

Det narrativa greppet i barnbiblarna ger också oss vuxna möjlighet att ta till oss de välbekanta bibelberättelserna på ett mer omedelbart sätt. Som exempel vill jag ge avsnittet om den förtvivlade Maria vid graven:
Hon vände sig om. Hon kände igen rösten. Det var Jesus som talade! Jesus! Det kunde inte vara sant... Men han stod där och såg på henne med sådan kärlek.” (s. 296)

Lästa högt vibrerar dessa ord på något sätt av den ofattbara glädje som bara Jesu närhet kan ge oss.

Mikaela Björklund

• Beställ från SLEF-Media via webben ›
  eller per telefon +358 (0)6 357 6500