Byskata-Annette-2014-3Annette Byskata, studerande, Åbo
E-post:  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om du skulle bli tillfrågad om vilken sång i Sionsharpan som är din favorit, skulle du kunna svara då? När jag blev tillfrågad tänkte jag först att det väl inte borde vara så svårt, men när jag sen började tänka efter lite grann, så insåg jag vilken svår uppgift det faktiskt är att försöka hitta en sång som står ut på något sätt.

Sionsharpan innehåller så många fina sånger med både givande och berikande text och vackra melodier. Jag kan inte säga att jag har en absolut favorit – jag har många favoriter! Ändå finns det en sång som på något sätt funnits med sedan jag var liten, och som jag märker att jag återvänder till allt som oftast, nämligen En vän framför andra (Sionsharpan nr 315).

Trösterik sång med liv och lust

Jag kommer ihåg att vi brukade spela Evangeliska Ungas Ungdomskörs bandkassetter i bilen då jag var liten. På samlingen Det kors som blev rest finns en inspelning av just den här sången, där ungdomskören sjunger den tillsammans med Luthersalens barnkör. Jag tycker så om den inspelningen, för man riktigt hör hur barnen klämmer i av hela hjärtat i refrängen!

Jag förknippar sången med min barndom just därför att barnen är med och sjunger. Jag kunde ta den till mig som ett barn. Sången är och har varit trösterik för mig genom åren, särskilt under de ofta besvärliga uppväxtåren då man tampades med en massa frågor om sig själv och sina medmänniskor och Gud.

Det kan finnas perioder då man känner sig åsidosatt av sin omvärld och inte vet hur man ska bete sig och vara för att bli accepterad. Då kan den här sången vara till stor tröst.

Jesus är den vännen framför alla andra som älskar dig och mig just så som vi är. Jesus älskar oss trots att vi syndar och felar. Sången berättar också om den stora nåden att Jesus älskar oss så mycket att Han har köpt oss fria, och att vi har en evighet tillsammans med Honom. Den sista versen är speciellt vacker, eftersom den förvandlar sången till en bön. Det är en bön om beskydd och trygghet och om det himmelska hoppet.

Förenande sångskatt

Sionsharpan ligger mig nära hjärtat. Den är en kär skatt, som jag hoppas att alltid ska få vara med då vi samlas. Alla sånger i Sionsharpan kan sjungas av alla. De förenar oss.

Därför tycker jag det är så fint då vi ibland avslutar våra större samlingar, såsom årsfester och missionsfester, med att i en stor kör bestående av gammal som ung sjunga En vän framför andra är Jesus. För det är ju Jesu vänskap, kärlek och outtömliga nåd som är orsaken till att vi samlas.