Var nionde kristen upplever allvarlig förföljelse idag

Detta enligt World Watch lista 2019. Studien omfattade 150 länder och uppföljningen omspände perioden 1 november 2017 till 31 oktober 2018. Uppföljningen visade att i 73 av de 150 länderna förekom det allvarlig förföljelse. För ett år sedan var motsvarande siffra 58 länder. Förra året förföljdes var tolfte kristen.

Totalt är 245 miljoner kristna utsatta för allvarlig förföljelse. Siffran är högre än någonsin. Dagens förföljelse visar dock regionala skillnader. Störst var förföljelsen i Asien, som enligt FN:s definition omfattar Mellanöstern, där förföljdes var tredje kristen. I Afrika förföljdes var sjätte kristen och i Latinamerika var 21.

Fortfarande är de kristna i Nordkorea mest förföljda. Landet har rankats först i världen sedan år 2002. Efter Nordkorea följer, som förra året, Afghanistan. Libyen har stigit till fjärde, följt av Pakistan, Sudan, Eritrea, Jemen och Iran. Irak sjönk till trettonde från åttonde plats. I Turkiet har förföljelsen ökat i jämförelse med förra året.

Situation för de kristna i Indien och Kina stramas åt

Årets World Watch Lista rapporterar att världens folkrikaste länder, Kina och Indien, alltmer begränsar kristen religionsfrihet. Indien har stigit till tionde plats, högre än någonsin. Bakgrunden är den hinduistiska nationalistiska partiets seger i riksdagsvalet 2014. Partiet har satt som mål att göra Indien till en hinduisk stat senast 2021.

I Kina övervakas alla religiösa aktiviteter alltmer och begränsas. Omkring hälften av Kinas kristna drabbades av någon form av förföljelse. Användningen av offentliga övervakningskameror och nya igenkänningstekniker underlättar medborgarövervakning. Enligt officiell information är 10% av invånarna i vissa regioner kristna.

Ryssland ny på listan över de femtio mest förföljda länderna

Ryssland har kommit med bland de femtio mest förföljda länderna. Anledningen till detta är en stramare lagstiftning, särskilt i förhållande till icke-ortodoxa kyrkan (2 % av befolkningen) och förföljelsen i Kaukasus. En annan nykomling på listan är Marocko, som klättrat till 35 från plats 55, främst på grund av förbättrad informationsförmedling.

Morden på de kristna ökade

Enligt World Watch:s lista 2019 dödades 4 136 kristna på grund av sin tro under uppföljningsperioden. Antalet dödsfall är sannolikt mycket högre. Hela 90 % av dessa rapporterade morden skedde i Nigeria, där islamiska grupper förstörde hela kristna byar.

De största klättrarna uppåt på World Watch listan 2019 var:

• Myanmar (Burma) har stigit till position 18 från position 24.
• Centralafrikanska republiken till 21från 35.
• Algeriet till 22 från 42
• Kina till 27 från 43.
• Indonesien till 30 från 38.

Förföljelse i enlighet med World Watch-studien omfattar de begränsningar, den diskriminering eller fientlighet som upplevs av enskilda eller grupper på grund av deras kristna övertygelse. Det inkluderar fientliga attityder, ord och handlingar mot kristna. World Watch utforskar fem olika aspekterna av livet som begränsar eller förföljer kristen tro i olika länder: frihet att tro som individ, familj, samhälle och församling. Det Internationella institutet för religiös frihet (International Institute for Religious Freedom, IIRF) har granskat metoderna för poängberäkningen i de olika länderna och jämförelsen dem emellan.

Källa: Open Doors Finland ry