protest-mot-dodade-kristna-i-kenya-2014-foto-sabahionline340 miljoner kristna är allvarligt förföljda -– fler än någonsin

För tjugonde året i rad toppar Nordkorea listan över de femtio länder i världen som har flest förföljda kristna. Afghanistan och Somalia följer tätt efter. Förföljelsen i Nigeria har ytterligare förvärrats. Allt detta enligt World Watch List  (WWL) 2021 som bevakar 150 länder. Uppföljningsperioden omfattar tiden 1 november 2019 till 31 oktober 2020.

Restriktionerna på grund av covid-19 har begränsat möjligheterna att inhämta uppgifter på plats. Men med digitala verktyg och experters forskning gör Open Doors ändå bedömningen att poängberäkningen och analyserna i World Watch List 2021 håller hög kvalitet och är tillförlitlig.

För åtta år sedan var det bara Nordkorea som hade över 80 poäng i beräkningen. Det motsvarar kategorin ”extrem förföljelse”. Nu ligger tolv länder, varav sju i Asien och fem i Afrika, på denna nivå.

I år har också för första gången alla 50 länderna på listan fått över 60 poäng, vilket innebär att samtliga hamnar i kategorierna ”mycket allvarlig” eller ”extrem” förföljelse. Ett land som har klättrat upp till topp 20 för första gången på ett årtionde är Kina, nu på plats 17.

Även goda nyheter

Livet för Sudans sex procent kristna har förbättrats. Ett exempel är att en domstol friade åtta kyrkoledare från anklagelser som hängt över dem under tre års tid. Sudan har avskaffat dödsstraffet för apostasi, det vill säga att lämna islam. Landets nya konstitution garanterar religionsfrihet. Man har också övergett sharialagarna och islam är inte längre statsreligion. Det är dock lättare att ändra en konstitution än att ändra ett kulturellt mönster.

I Irak har en grupp unga muslimer som överlevde Islamiska statens ockupation av Mosul, sedan 2017 arbetat frivilligt med att röja upp i förstörda kyrkor och i kristnas hem med motiveringen att de vill uppmuntra kristna som har flytt att återvända, eftersom dessa har en djupt rotad historia i området.

Karta över World Watch List 2021

Fem trender kan ses i World Watch List 2021

Hur förföljs kristna i Etiopien, Kenya och Turkiet?

Förföljelse i enlighet med World Watch-studien omfattar de begränsningar, den diskriminering eller fientlighet som upplevs av enskilda eller grupper på grund av deras kristna övertygelse. Det inkluderar fientliga attityder, ord och handlingar mot kristna. World Watch utforskar fem olika aspekterna av livet som begränsar eller förföljer kristen tro i olika länder: frihet att tro som individ, familj, samhälle och församling. Det Internationella institutet för religiös frihet (International Institute for Religious Freedom, IIRF) har granskat metoderna för poängberäkningen i de olika länderna och jämförelsen dem emellan.

Källa: Open Doors