Soluppgang-2014.01.15-Kenya-IreneJTredje söndagen efter påsk
 
• Joh 16:16–23

Jesus talar om sorg och glädje i evangeliet. Ni kommer att sörja, men er sorg skall vändas i glädje säger han till lärjungarna. Sorg och glädje är våra följeslagare i livet. Så var det för lärjungarna och så är det för oss.

Vilken sorg talar Jesus om? Jo han talar om den sorg som drabbar lärjungarna när de inte ser honom. Jesu säger: En kort tid och ni ser mig inte längre … Sorgens tid är den tid när lärjungarna inte ser Jesus. Sen fortsätter Jesus: … ännu en kort tid och ni kommer att se mig. Lärjungarna skall få se Jesus på nytt. Han kommer tillbaka till dem. Då är glädjens tid.

Vad är det då för tid Jesus talar om när han talar om en tid dels när lärjungarna inte ser honom och dels när de åter får se honom. När är sorgens tid och när är glädjens tid?

Läs mer ...

Malning-med-bordsbonFjärde söndagen efter påsk
• Andra årgångens evangelium: Joh 17:6–10

Jag har uppenbarat ditt namn för de människor som du har tagit ut ur världen och gett mig. De var dina, och du gav dem åt mig, och de har hållit fast vid ditt ord. (Joh 17:6)

Vår text är hämtad ur det som har kallats Jesu översteprästerliga förbön – den bön som avslutar hans avskedstal i Joh 14–17. Hela detta tal är en stor och härlig källa när det gäller att trösta och uppmuntra ett trött och modfällt Guds barn. Läs gärna dessa kapitel!

Läs mer ...