Jesus-tillfragas-om-fasta18 söndagen efter pingst

Johannes lärjungar och fariseerna fastade. Då kom man och frågade Jesus: ”Varför fastar Johannes lärjungar och fariseernas, men inte dina lärjungar?” Jesus svarade: ”Inte kan väl bröllopsgästerna fasta medan brudgummen är hos dem? Så länge brudgummen är hos dem kan de inte fasta. Men det skall komma dagar när brudgummen tas ifrån dem, och då, på den dagen, kommer de att fasta. Ingen syr fast en lapp av okrympt tyg på en gammal mantel. Då skulle det nya tyget riva bort ännu mer från den gamla manteln och revan bli värre. Ingen häller nytt vin i gamla skinnsäckar. Om man gjorde så, skulle vinet spränga säckarna och både vinet och säckarna förstöras. Nej, nytt vin häller man i nya säckar.” (Mark 2:18–22)

En kristen människa är fri! I en värld där så många mänskor kör fast, fastnar i missbruk, blir offer för främmande läror, är slavar under pengar och nöjen, i en värld där människor binder sig vid olika ideologier och ohälsosamma och skadliga sätt att leva, i en sådan värld är det skäl att understryka att en kristen människa faktiskt är fri!

Läs mer ...

Jesus-och-hans-Far17 söndagen efter Pingst
Text: Joh 5:19–21

Jesus svarade dem: "Jag säger er sanningen: Sonen kan inte göra något av sig själv, utan bara det han ser Fadern göra. Vad Fadern gör, det gör också Sonen. Fadern älskar Sonen och visar honom allt han gör, och större gärningar än dessa ska han visa honom så att ni blir förundrade. För liksom Fadern uppväcker de döda och ger dem liv, så ger också Sonen liv åt vilka han vill.” (Joh 5:19–21)

Av alla kontraster som finns i världen finns det en som alltid har fascinerat människan mer än något annat. Långt mer än sorg och glädje, natt och dag och rentav ljus och mörker står två ord och gnager mot varandra i vårt innersta; liv och död.

Läs mer ...

Jesus-Teaching-in-the-Temple-JamesTissot-2Tolfte söndagen efter pingst
• Andra årgångens evangelium: Matt 21:28–31

Vad anser ni om detta? En man hade två söner. Han gick till den förste och sade: Min son, gå i dag och arbeta i min vingård. Jag vill inte, svarade han, men ångrade sig sedan och gick.

Läs mer ...