Ge er samling en speciell prägel genom att bjuda på något från Kenya!

Kycklingsas-sukuma-ugali-HeidiHolm

En vanlig lunch i Kenya består av ugali med sukuma wiki eller chapati med sukuma wiki.

När det är fest, tillreder man dessutom höna eller kött och äter köttet med ugalin eller riset. En festmåltid består ofta av många olika rätter på bordet, såsom ugali, ris, kött (nötkött, höna, fisk, lever etc.), sås, sukuma wiki, chapati. Dukningen består av en djuptallrik eller skål per person, resten serveras i uppläggningsskålar och fat. Ugalin, köttet och såsen serveras skilt för sig. Lunchdryck är vatten eller lemonad.

Till efterrätt, mellanmål eller tedags serveras chai med rostade jordnötter, mandazi, samosas, vitt bröd med margarin, grillad majs och/eller halverade bananer.

Till en kenyansk frukost hör hirsvälling serverad antingen med mjölk och brunt socker eller nedrörd nypressad citronsaft, chai, kahawa (kaffe, gärna kenyanskt), franskbröd med margarin, chapati, som man gärna doppar i teet/kaffet, mandazi (en halvsöt munk) och färska, vackert uppskurna frukter.

Kenyanska recept
Alla som ska äta ska tvätta händerna före måltiden!
Ta bort bordsduken, för man klottar oftast på bordet.
Ta alla foton innan du börjar äta (med fingrarna)!

Bordsböner på olika språk!

Ugali (tjock majsgröt) Se bild ovan!
3–4 koppar grovmalet majsmjöl eller Polenta eller mannagryn
vatten, drygt 1/2 liter till fyra personer

Sjud upp vattnet och blanda i så mycket mjöl att gröten blir något svår att röra om. Använd en stadig träslev för omrörningen. Rör om så att det inte klimpar sig. Arbeta gröten med slev på hög värme i cirka fem minuter tills den är seg. Gröten fastnar och bränns i kanterna, vilket ger ugalin dess kännspaka smak.
Stjälp upp ugalin på ett fat och lägg en djup tallrik över.

Äts med hönssås i stället för ris eller potatis. Servera genom att skära ugalin i rutmönster, så att var och en tar en bit. Äts med fingrarna! Forma ugalin med fungrarna som en  trubbig liten skopa med grop på ändan, doppa den i sås och bit av.

Chapati (liknar tortillas)

Sukuma wiki (stuvning på gröna blad) Se bild ovan!
Använd alla sorters ätbara färska (eller frysta) gröna blad, bladkål, rosenkål, kålhuvud, spenat, nässlor
cirka 1 liter blad
2 lökar
2–3 tomater
vatten
salt, curry, lönnsirap

Skär eller hacka bladen i smala strimlor. Stek den hackade löken i fett på kastrullens botten. Tillsätt skivade tomater samt grönkålen och vattnet. Låt badda på låg värme i 20 minuter. Krydda med salt, curry och lönnsirap. Ett ägg och/eller en skvätt citronlemonad i gör det inte sämre!

Äts med fingrarna tillsammans med ugali, ris eller potatis.

Höna på kenyanskt vis Se bild ovan!
Stycka hönan eller broilern i portionsbitar, bryn dem i fett eller stek dem i ugnen. Det går också bra att använda färdiga broilerbitar (bröst och ben). Krydda med salt och curry.
Det allra enklaste är att krydda färdiga broilerbitar med salt och curry och steka dem i ungen.
Lägg köttet i en gryta eller kastrull. Fyll på med vatten så att det knappt täcker köttet, låt koka tills köttet är mört.

Såsen görs så här:
Bryn 2 skivade tomater och 4 hackade lökar (använd dubbelt mer lök än tomater).
Låt dem därefter badda länge.
Strö över salt och några teskedar curry.
Avred såsen med vatten och lite potatismjöl, tillsätt köttsky om det finns.

Portionera ut sås i djupa skålar, en per person. Lägg en köttbit åt var och en.

Chai-2013-In JernChai (kenyanskt te) (7 pers)
7 dl helmjölk, 7 dl vatten
svart te
socker

Koka upp 7 dl vatten. Tillsätt 7 dl helmjölk och koka upp på nytt. Tillsätt cirka1 tsk svart te per kopp, beroende på styrkan på teet. Låt blandningen koka någon minut. Sila bort tebladen.
Låt var och en söta efter behag eller söta hela blandningen med 1/2 dl socker innan serveringen. Servera med halverade bananer, rostade jordnötter, mandazi eller vitt bröd med smör!

Rostade jordnötter
Bred ut färska skalade jordnötter på en ugnsplåt. Rosta i 175 grader i cirka tio minuter. Rör om då och då.
Lös upp 2 tsk salt i 1/2 dl vatten. Häll blandningen över de heta jordnötterna. Rör om. Sätt in dem i ugnen tills de torkat.
Samma procedur kan göras i en kastrull eller stekpanna.

Hirsvalling-2009-InJernUji = Hirsvälling (glutenfri)
1/4 kkp hirsmjöl
3/4 kkp majsmjöl
eller
1 kkp hirsmjöl
1 kkp vatten
3 kkp hett vatten

Blanda 1 kkp mjöl med 1 kkp kallt vatten. Koka upp 3 kkp vatten. Tillsätt mjölsmeten till det kokande vattnet under omrörning för att undvika klimpar. Koka 5–10 minuter.
Servera antingen med mjölk och brunt socker eller med bara pressad citronsaft.

Mandazi-2013.12.24-BJernMandazi (ca 20 st afrikanska munkar)
Ingredienserna ska vara rumstempererade.
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 tsk socker
3 dl mjölk
2 ägg
kardemumma
till stekning: 5 dl olja

Mandazi-kokas-2013.12.24-BJernBlanda mjöl och socker. Vispa samman ägg och mjölk och blanda i mjölet under ständig omrörning för att undvika klimpar. Arbeta degen så att den blir elastisk, 15–20 minuter. Låt degen vila en stund.
Rulla till bollar. Hetta upp oljan (håll ett kastrullock till hands med tanke på brandfaran). Ta en degklump i gången med matsked och lägg den i oljan, stek på alla sidor tills munkarna är gyllenbruna. Som extra godis kan man pudra dem med pudersocker efteråt.

Samosas-2013.10-BJernSamosa (inbakad liten paj fylld med starkt kryddad kött- eller grönsaksblandning)
Deg:
4 dl vetemjöl
1 dl vatten
2 msk olja
1/2 tsk salt
Arbeta ihop degen och låt den vila kallt en stund.
I butiker med asiatiskt utbud kan man hitta fryst vår-rulledeg, som kan användas som färdig deg.

Fyllning med kött:
1 lök hackas och fräses i litet fett. 150 g malet kött bryns tillsammans med löken. Krydda rikligt med salt, cayennepeppar och eventuellt paprikapulver.

Fyllning med grönsaker:
1 hackad lök fräses i litet fett, strö på ett par kryddmått curry. 2 kokta kalla tärnade potatisar tillsätts. 1 dl gröna ärter och 1 dl finklippt persilja, senapspulver, salt och peppar efter smak tillsätts. Fukta med 2 msk vatten. Låt blandningen koka upp, men inte mer än så.

Samosas-2013.12.26-BJernBaka samosas genom att dela degen i tio valnötsstora kulor. Kavla ut degen till 2–3mm tunna plattor. Sätt fyllning på mitten. Vik till ett trekantigt paket, vik tätt i fogarna.
Koka i fett eller matolja på tillräckligt hög värme så att de snabbt får gyllenbrun färg.
Servera med färska grönsaker och en citronklyfta med vilken man fuktar samosan. Serveras med te.

Grillad-majs-2013.09.11-IngridJGrillad majs
Köp vakumförpackad (förkokt) majs.
Grilla på vanlig grill, bred smör på, ät!

 

 

 

 

Wachiem! Låt oss äta (luo)