Kyrkomotet-16.05.09-GoranS-1Biskop Simo Peura vid kyrkomötets öppningsgudstjänst 9.5.2016 i Åbo domkyrka: "Utan den helige Andes hjälp klarar vi inte vårt uppdrag här i kyrkomötet. Därför ber vi: Kom, du helige Ande!"

Läs mer ...

Hutchinson-Ian-1Jag är professor i kärnfysik och ingenjörsvetenskap vid MIT [Massachusetts Institute of Technology, ett av världens främsta universitet, övers. anm.], och idag firar jag Jesu uppståndelse. Det gör också dussintals av mina kolleger. Hur är det möjligt?

Läs mer ...

Bjuremo-Jonny-15.04.28-GoranS-1Lördagen den 12 december var det en missionshögtid i Terjärvs kyrka i Finland. Familjen Orori – Evans, Heidi, Nellie och Ester – välsignades för att tjäna EELC, Etiopiens evangelisk-lutherska kyrka.

Läs mer ...

Asland-Oyvind-11.08.26-3För oss som bor i Norge kan det se ut som om allt färre skulle sluta upp kring det som kan betecknas som klassisk, biblisk teologi. Med Europa som horisont är det sant. Men lyckligtvis är det inte hela bilden.

Läs mer ...

Koskenniemi-Erkki-14.05.09-GoranS-1I fredags [28.11.2014] tog riksdagen ställning för den så kallade könsneutrala äktenskapslagen. Fast det ännu är en god bit kvar tills lagen är godkänd, torde saken vara klar: Inför samhället kommer samkönade parförhållanden snart att vara i samma ställning som äktenskap.

Läs mer ...

Eutanasi-1"Varje civiliserat land bör ha dödshjälp", sa Björn Ulvaeus i en intervju med Expressens Malin Roos i tisdags. ...

Varför inte? Varför ska en svårt lidande människa inte kunna få en dödlig cocktail i landet där förnuft och individens rätt hyllas?

Framför allt därför att man inte kan förutse konsekvenserna, när dörren väl har öppnats på glänt. Vi riskerar att hamna på ett sluttande plan där "svårt lidande" blir ett alltmer generöst tolkat begrepp.

Läs mer ... ›

Bah-Kuhnke-Alice-1Jag får aldrig så många hatbrev som när jag säger att jag är kristen. Är inte det intressant? Och då är jag ändå både svart och kvinna.

Alice Bah Kuhnke,
Sveriges kultur- och demokratiminister 3.10.2014–

(http://www.dagen.se/, 3.10.2014)

Hakkinen-Seppo-1Vid öppnandet 9.9.2014 av biskopsmötet i Villmanstrand höll S:t Michels stifts biskop Seppo Häkkinen ett uppmärksammat inledningsanförande, som här återges i något förkortad form.

Läs mer ... ›

 

Tuovinen-Mika-12.04.13-GoranS-1När två modiga kvinnor dör, medan de förverkligar sin stora kallelse, blir hela Finlands folk berört. Också jag.
[Se notisen Två finländska biståndsarbetare dödade i Afghanistan.]

Läs mer ...

Giertz-BoI ”lilla Bibeln” (Joh 3:16) står det:
Ty så älskade Gud världen, att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom icke skall gå förlorad utan äga evigt liv. [Giertz översättning]
Men folkreligionen har behållit bara början av versen

Läs mer ...