World-watch-2017Organisationen Open Doors International uppgör årligen i samråd med International Institute for Religious Freedom en lista över de 50 länder i världen där förföljelsen av de kristna är värst. World Watch List 2017 visar att Nordkorea fortfarande toppar listan.

Förföljda kristna i världen 2017
Antalet kristna som utstår allvarlig förföljelse enligt World Watch List 2017 (50 länder) är omkring 215 miljoner kristna. En observation är att morden på kristna har haft ovanligt stor geografisk spridning under rapporteringsperioden för World Watch List 2017. En annan trend är att länder i Mellanöstern och Nordafrika blir antingen mer radikala eller mer diktatoriska. Länder som Egypten, Jordanien och Algeriet är sådana som slår till mot extremister.

Snabbast ökning av förföljda i Asien
Förtrycket mot kristna ökar snabbast i södra och sydöstra Asien. Fem av sex länder, där poängen steg som mest under år 2016 finns i Asien: Indien, Bangladesh, Laos, Bhutan och Vietnam. Ett annat land i regionen, Sri Lanka, är en nykomling på 2017 års lista. Indien är ett av de länder som ökar mest på årets WWL, och hamnar för första gången på plats 15.

Förföljelsens tio i topp-länder
Nio av de tio länderna i topp på 2017 års lista fanns i topp också på 2016 års lista: Nordkorea, Somalia, Afghanistan, Pakistan, Sudan, Syrien, Irak, Iran och Eritrea. Jemen är ny på topp 10. Landet klättrar från plats 11 (2016) till plats 9 i årets WWL. Landet befinner sig i inbördeskrig där situationen  riskerar att förvärras.

Nordkorea intar återigen förstaplatsen på listan. Nordkoreas diktatoriska regim saknar motstycke i sin fientlighet mot religion. Kristna tvingas gå under jorden och saknar kontakt med varandra. Om deras tro upptäcks riskerar de att hamna i arbetsläger eller till och med  att dödas. Även deras familjer straffas.

De länder i Afrika där SLEF har arbete, Kenya och Etiopien, finns i listan på plats 18 (Kenya) och 22 (Etiopien).

Förföljelsen ökar söder om Sahara
Extremister har friare händer i de afrikanska länderna söder om Sahara, där islamistisk extremism blivit ett nytt normalläge. Sudan klättrar från plats 8 till plats 5, då landets president Omar al-Bashir försöker leva upp till det uttalande han gjorde 2011, när Sudan delades och Sydsudan bildades: ”Nu kan vi införa sharia här”. Somalia ligger tvåa på årets WWL, och en kristen från området menar att som kristen ”har man allt emot sig”. I Sudan angrips kristna direkt av regimen.

Förtrycket ökar i Kenya
Minst ett dussintal kristna dödades av al-Shabaabs styrkor i Somalia 2016. Men något som inte är lika välkänt är att de islamistiska åsikterna vinner mark i många fler delar av samhället. Många radikala grupper bygger nu med finansiering från Saudiarabien nya nätverk av extremistiska skolor i Somalia, Kenya, Niger och Burkina Faso.

De försöker också övertyga lokala statstjänstemän och söker tillstånd att bygga moskéer och stöder kandidater i allmänna val. I de flesta av dessa länder är det inte bara våldshandlingar mot kristna som utförs, utan förtrycket mot de kristna ökar i privatliv, sociala nätverk, kyrkolivet och livet som samhällsmedborgare.

Något som är häpnadsväckande är att Kenya, med sin kristna majoritet, fortfarande finns med bland de 20 länderna överst på listan. I Kenyas huvudstad Nairobi måste kristna pastorer anlita privata säkerhetsföretag som sköter metalldetektorer vid kyrkdörrarna – för att minimera risken för terrordåd. ”I kölvattnet efter extremistiska våldsbejakande rörelser tycks folket radikaliseras”, säger en person, med stor kännedom om regionen (som av säkerhetsskäl är anonym)

Läget i Turkiet har blivit svårare
Turkiet ligger nu på plats 37 efter att läget har förvärrats sedan Recep Tayyip Erdoğan utnyttjade en misslyckad kupp i juli 2016 för att gripa 120 000 av sina motståndare och driva landet i en mer islamsk riktning. Även om de kristna i landet ännu inte fått uppleva de fulla konsekvenserna av detta, förväntas situationen för dem bli värre. Det har till och med förekommit hot om att göra Hagia Sofia, den bysantiska huvudstadens stora kyrka (som numera är museum) till moské igen.

Polarisering i Iran och Syrien
Under 2016 hävde USA och EU sanktionerna mot Iran, samtidigt som rekordmånga kristna iranier arresterats, främst är det kristna konvertiter som drabbats. Många kristna har förlorat sina arbeten och inkomstmöjligheter och tvingat betala dryga böter. Men de hårda tagen mot kristna har konsekvenser – flera muslimer ser en osympatisk sida av islam och lämnar religionen. Det resulterar i en märkbar tillväxt av kristna med muslimsk bakgrund, som träffas i husförsamlingar.  Samtidigt blir andra muslimer mer fundamentalistiska i sin övertygelse, eller som ett resultat av att försöka passa in.

Kristna i regimstyrda områden i Syrien har i många fall lika stor frihet som innan inbördeskriget bröt ut, men de flesta kristna har flytt från rebellkontrollerade territorium. I det mer fredliga Jordanien försöker kungen hålla extremisterna i schack, något som inneburit ett mer utsatt läge för de kristna.

Intressanta och positiva drag
Men alla nyheter är inte negativa i årets World Watch List, och det är något som många förföljda kristna själva poängterar. I juni 2016 råkade en person höra en tjänsteman vid Kinas ministerium för nationell säkerhet muttra: ”Inget kan hindra kyrkan från att växa”.

I de inbördeskrig som pågår i Syrien och Irak har motsättningar mellan kristna, som pågått över många sekler, börjat rivas ner, och kristna har börjat samarbeta över samfundsgränserna. Vänskap har också uppstått mellan vissa kristna och muslimer, något som bådar gott inför återuppbyggnaden av länderna. ”Till och med på krigsdrabbade platser är våra kyrkor mer välbesökta än förut. Våra skolor har fler elever, eftersom synen på kristna har förändrats. Det gör att vi på ett nytt sätt har förankrat tron i samhället”, säger en syrisk ortodox ledare.

Ytterligare en uppmuntrande händelse inträffade i Kenya, när muslimska passagerare vägrade skiljas ut från de kristna passagerarna i samband med ett bussöverfall av den islamistiska gruppen al-Shabaab.

Se listan och kartan här!

Källa: https://www.open-doors.se/vart_arbete/wwl2017/