SLEF behöver ofta bilder till olika digitala och analoga produkter, exempelvis webbplatsen, inlägg på sociala medier, tidningsartiklar och annonser. I dagens läge finns en uppsjö av bildbanker på nätet, och det är i regel mycket enkelt att hitta högkvalitativa bilder som fritt och för intet får användas för våra ändamål. Det finns dock ett stort problem dylika nätbildbanker: I och med att de finns tillgängliga för vem som helst innebär det att bilderna också används flitigt både när och fjärran, alltså försvinner originaliteten.

För att råda bot på ovan nämnda problem skulle vi gärna upprätta en ”SLEF-bildbank”, som skulle innehålla bilder som kan användas för digitalt och/eller analogt bruk i SLEF. Vi vill gärna bjuda med dig i arbetet med att ta fram lämpligt material till en sådan bildbank!

Om du är villig att bidra äger du själv fortsättningsvis rättigheterna till dina bilder, men du ger SLEF rätt att kostnadsfritt använda dem. Du kan välja mellan tre olika alternativ:

 1. Du ger SLEF rätt att använda bilderna i analoga produkter (t.ex. tidskrifter och böcker).
 2. Du ger SLEF rätt att använda bilderna i digitala produkter (t.ex. på webbplatsen eller i sociala medier).
 3. Du ger SLEF rätt att använda bilderna i såväl analoga som digitala produkter.

Om det skulle visa sig att du någon gång framöver inte längre önskar dela med dig av dina bilder på nämnda sätt, då har du givetvis rätt att kräva tillbaka din tillåtelse. I sådana fall skulle SLEF upphöra att framöver använda dina bilder.

Viktigt att tänka på är att:

 • bilderna är av god kvalitet såväl tekniskt som kompositionsmässigt.
 • upplösningen på bilderna är god.
 • igenkännbara personer som syns har godkänt att bilden används inom SLEF:s verksamhet.
 • bildfilerna namnges på ett konsekvent sätt, så att även ditt eget namn finns med – så här kunde ett filnamn se ut: kors-davidforsblom.jpg (där ”kors” syftar på motivet och ”davidforsblom” syftar på fotografen).
 • bilderna skickas in via någon ändamålsenlig filöverföringstjänst som inte försämrar kvaliteten.

Förslag på vilka typer av bilder som behövs:

 • bilder med tydligt kristet motiv.
 • bilder som på ett mer abstrakt sätt kan förmedla kristna sanningar.
 • bilder som förmedlar olika typer av känslor.
 • bilder som för tankarna till SLEF:s verksamhet i både hemlandet och utlandet.
 • bilder med människor.
 • bilder från växt- och djurriket.

Är du villig att vara med och bidra? Meddela i så fall om saken till David Forsblom – frågor kan också riktas till honom. När du sedan står i beråd att sända in material uppgörs ett kontrakt mellan dig och SLEF – i kontraktet framgår på vilket sätt SLEF får använda dina bilder.

David Forsblom, SLEF:s mediechef
tfn 050 408 6989
e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.