Flyktingar-i-Sirnak-14.09-TorstenSandell-6

Sandell-Torsten-13.06.29Torsten Sandell, Främre Asien
(på resa i Diyarbakır, Sırnak, Çınar och Cizre 23–26.9.2014)

Det kan vara en tröst för flyktingar i dagens värld att också Jesus var flykting en gång. Som nyfödd togs han med av Josef och Maria i landsflykt till Egypten, eftersom kung Herodes stod efter hans liv.

I dag är nyhetssändningarna fyllda med rapporter om flyktingar i olika delar av världen. I Turkiet finns det uppskattningsvis 1,5 miljoner syriska flyktingar och inemot 200 000 irakiska flyktingar. De syns i gatubilden överallt som tiggare, trots att den turkiska staten och vanliga mänskor nog är frikostiga med sin hjälp.

Det är främst på grund av den Islamiska staten (IS) som många är flyktingar. IS har gjort sig känd för sin ofattbara grymhet gentemot dem som har en annan tro än deras egen extrema sunnimuslimska trostolkning.

Men det finns också andra flyktingar än muslimer. Bara ett fåtal, kanske 1 000 är kristna, eftersom de hellre sökt sig till andra länder än Turkiet. Cirka 35 000 personer kommer från bergstrakterna i norra Irak och norra Syrien och bekänner sig vara yazidier – en urgammal naturreligion med inslag av sufism, gnosticism samt sol- och ängladyrkan.

Yazidierna är mest illa ute av alla, och IS-männen har hotat med att döda alla män och omvända kvinnorna till islam med tvång och ge dem som hustrur åt IS-krigarna. Av den här anledningen har många yazidier flytt från sitt land och bor i flyktingläger, rädda också för vanliga muslimer. De har fått fristäder bland kurderna i östra Turkiet.

Det är dessa människor som de små kristna kyrkorna i landet har tagit till sin uppgift att hjälpa. Det samlas nu in pengar till tält, vinterkläder, skor och elektriska apparater.

I slutet av september hade jag förmånen att besöka tre flyktingläger tillsammans med några bröder från andra kristna kyrkor. Det var gripande att möta de till synes helt vanliga mänskorna och höra deras tacksamhet över kurders och kristnas hjälp.

Jag är glad över att också Istanbuls lutherska kyrka har tagit sig för att hjälpa till. Trots att den själv är i behov av understöd, vill den ändå hjälpa dem som har det riktigt illa.

Jag tror att det finns en välsignelse i att hjälpa, både för den som får hjälp, men också för den som hjälper.