Lego-sophanterareBrita Jern, missionsledare, Vasa

Då det lokala sophanteringsföretaget ordnar uppsamlingstillfällen, brukar jag vara kvick att utnyttja möjligheten att bli kvitt mitt skrot. Jag fyller bakluckan med avlagda ackumulatorer, lysrör och problemvätskor och kör iväg.

Väl framme möts jag av stora starka män redo att ta hand om allt skräp. De ser välkomnande och glada ut. Jag känner mig väntad. Med raska steg kommer de mig till mötes och med en flink manöver tar de hand om eländet i bakluckan. De verkar närmast lyckliga över att få ta emot mitt skrot.

Det känns ovanligt, märkligt, ja, förvånande att någon vid åsynen av skrot, visar liknande miner som man ser vid julklappsutdelningen eller födelsedagskalaset. Att någon kan vara så glad över skrot! En intressant upplevelse.

Häromdagen hade jag haft gamla spånskivor och diverse metallskrot stående på gården ett bra tag. Skrotet hade länge plågat mig. Inget lokalt uppsamlingstillfälle var utlyst. Varje gång jag gick förbi skräpet på gården påmindes jag om eländet. När skulle jag komma mig för att få det bortfört till återvinningsstationen?

Så en morgon, klockan sju, bestämde jag mig för att göra processen med skivor och metallskrot kort. Som första bil körde jag in på återvinningen, öppnade bakluckan och visade personalen vad jag hade. En man kom raskt till undsättning då de gamla köksskåpen skulle ut ur bilen. Allt försvann in i containrarna i ett nafs.

På vägen ut genom grindarna kände jag att en stor tyngd hade fallit av mina axlar. Nu var det gjort! Det som jag gruvat mig för så länge. Nu var gården städad och jobbet gjort!

På hemvägen började jag fundera på andra sopor i mitt liv, syndafördärv, brister och brott mot andra. Det finns en sopstation också för dem! Vägen dit är kort och snabb. Den stationen heter Jesus.

Och minsann, känslan av att slippa mina synder är alldeles densamma som den jag kände när jag hade sluppit skrotet på återvinningen. Lättad och lätt om hjärtat får jag lämna allt elände och köra vidare, fri, förlåten, ren och rättfärdig – för Jesu skull!

Ja minsann, Jesus är minst lika glad över syndasoporna som skrotmottagarna var över skrotet. Ja, ännu gladare! Och inte bara Jesus är glad, i himlen är glädjen bland änglarna stor. Syndaren som behövde bättring fann den – i Jesu blod!