Eva Gädda, missionär, Samburu, Kenya

Samburu-barnlager-16.04.21-EGadda

Bible Camp 21.4.2016
Vid den här tidpunkten ifjol
hade vi besök av praktikanter från Finland. De var med och ordnade ett bibelläger för barn vid den lutherska kyrkan. Det var fina dagar, intensiva dagar med mycket skoj. Under det lägret fanns en ung samburuman med som hjälpledare, han fick se hur ett barnläger kan gå till och vad det kan innehålla.

Jag ville gärna ordna ett liknande läger i år också. Barnen här har skollov hela april så tidpunkten är bra. Då har de möjlighet att delta på vardagar. I år hade vi inga praktikanter, däremot har församlingen en handfull unga vuxna, bland annat hjälpledare från fjol, som kanske kunde involveras?

Och jo, det gick. De lovade att vara med, jag valde ute ett tema, förberedde lite och småningom träffades vi för att planera och dela ut uppgifter. Målet var att göra det så billigt och kreativt som möjligt, att barnen skulle ha roligt och att vi skulle få möjlighet att undervisa dem om Jesus.

Idag var det dags. Klockan 9:30 satt ca 25 barn inne i kyrkan, redo för dagen. Och jag är så arma glad och tacksam. Och imponerad. De unga män som undervisade och lekte tillsammans med barnen gjorde det så otroligt bra. Med små, enkla medel gjorde de sina undervisningar spännande och intressanta. Temat för lägret var vem Jesus är och varför vi behöver honom. Olika personer undervisade om olika ställen i Bibeln där Jesus säger något om vem han är.

Här några axplock ur undervisningen:

Jag är den gode herden, säger Jesus (Joh 10:11). Saidimu klädde sig i traditionell krigarklädsel. Samburukrigarna är ju de som sköter om boskapen och arbetar som herdar. Och SOM barnen kunde identifiera sig med den här liknelsen. Och SOM Saidimu imponerade, med sin klädsel, men också genom att ha tillverkat 10 får av lera som han använde i sin undervisning. Gratis och sjuk innovativt!

Samburukrigare-den-gode-herden-16.04.21-EGadda

Jag blev så förtjust i fåren av lera! När herden gick iväg för att dricka te (på låtsas) så kom en tjuv och stal ett av hans får. Ett saknades då herden kom tillbaka. Barnen räknade och räknade tillsammans med herden. Nej, ett fattades! Och småningom hittade herden sitt får, skrämde iväg tjuven och firade det återfunna fåret tillsammans med barnen!

Far-av-lera-Samburu-16.04.21-EGadda

 

 

 

 

Jesusljuset-Samburu-barnlager-16.04.21-EGadda

Samburubarn-och-Jesusljuset-16.04.21-EGadda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samburu-barnlager-Vintradet-16.04.21-EGadda

 

 

Jag är världens ljus, säger Jesus också (Joh 8:12).

Jag är vinstocken och ni är grenarna, säger Jesus (Joh 15:5). Den döda kvisten symboliserar en avhuggen gren. Den kan inte leva om den inte är fast i trädet.

Korset-bron-Samburu-barnlager-16.04.21-EGadda

Jag är vägen, sanningen och livet, säger Jesus (Joh 14:6). Och det är ju det här allt handlar om. Varför behöver vi Jesus? Därför att han är den bro som Gud själv byggde mellan sig och oss.

Vi lekte tillsammans. Lekar där både vuxna och barn deltar är ju speciellt roliga, det minns man ju. Och så drack vi chai (sött te med mjölk) och åt mandazi (en kenyansk sorts munk, fast inte lika söt).

Bra dag. Så bra dag. Imorgon fortsätter gänget upp på ett av bergen här nära där en av kyrkans kapellförsamlingar finns. Samma koncept körs ett varv till, men för andra barn. Jag har tyvärr inte möjlighet att delta själv, vi behöver fokusera på vanlig skolundervisning, men Ove rycker in och håller min del.

Uppfyllde vi målen?

Billigt – check. Den här dagen kostade inte mycket
Kreativt – check. Får av lera, lekar för att förtydliga det som undervisats, sånger, legogubbar, stenar och ett kors av pinnar.
Roligt – check. Jag frågade våra barn i bilen på väg hem vad de hade tyckt. Alla hade tyckt att något under dagen var roligt, några tyckte att hela dagen varit bra.
Fokus på Jesus – check. Alla undervisningar handlade om honom.
Bra dag. Så bra dag