Kyrkomotet-20.08.10-GoranS-6

Göran Stenlund, kyrkomötesombud för Borgå stift
E-post:  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Mobil:  +358 50 349 3521

Det kyrkomöte som valts för perioden 1.5.2020–30.4.2024 är samlat i Åbo. Vårsessionen, som normalt brukar hållas i maj, sköts denna gång fram till augusti på grund av coronapandemin. Kyrkomötesveckan inleddes traditionellt i domkyrkan, men det som nu är annorlunda är att alla ska bära ansiktsmask i plenum och vid utskottsmötena – dock inte vid måltiderna.

Kyrkomotet-20.08.11-GoranS-6

I början av en ny mandatperiod ska kyrkomötet välja två viceordförande, utse 25 elektorer och fördela de 109 ombuden mellan de nio permanenta utskott där alla ärenden bereds innan de kommer upp till beslut i plenum. Därefter kommer det egentliga arbetet igång.

Till oss som vid kyrkomötesvalet i februari blev invalda ställde Kyrkpressen frågan: ”Vad vill du jobba för i kyrkomötet under den kommande mandatperioden?” För min del svarade jag så här:

”Ett samhälle som glömmer Gud får i förlängningen stora problem. Människorna och hela samhället kommer då att präglas av en allt större vilsenhet. Vi ser det idag i vårt eget land och i hela västvärlden. I ett sådant läge behöver kyrkan koncentrera sig på sina kärnuppgifter: att förkunna evangeliet om Jesus Kristus och att visa omsorg om alla dem som har det svårt på olika sätt. En sådan fokusering på kärnverksamheten behöver stödas på alla nivåer i kyrkan, också i kyrkomötet.”