Djupsjobacka-Daniel-09.07.09Daniel Djupsjöbacka, Vasa
E-post:  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kyrkoåret vibrerar. Vi inleder stilla veckan och bereder oss för den tid som kulminerar i hågkomsten av Jesu Kristi död på långfredagen.

Förberedelserna innan påsk har två lager. Det övre lagret är, liksom ofta, det som syns. Ytan. Förberedelser för den sista skidhelgen på året. Planeringen av påskhelgen. Ägg, kycklingar, påskhäxor. Påskmaten. Glad påsk!-hälsningarna som ges senast när man går hem från arbetet på torsdag kväll.

Det här är också en tid på året när alla trädgårdar ställs i ordning. Vi åker hem från kyrkan idag och passerar varuhuset Hong Kong. Parkeringsplatsen är full, jag tänker att trädgårdsbutiken har öppnat. Kommersen är livlig. Det är tid att förbereda trädgården för sommaren, att sätta frön i marken.

Påskens undre lager handlar om just detta. Om kornet som faller i marken. Jesus säger inför sitt lidande: Om vetekornet inte faller i jorden och dör, förblir det ett ensamt korn, men om det dör, bär det rik frukt. Kyrkan återkommer till denna vecka år efter år, för att samlas kring kornet som dör. Här finns en rytm som lever och fördjupas. Insikter som upptäcks, repeteras och förnyas. Mulen måndag, tårarnas tisdag, dymmelonsdag, skärtorsdag och långfredag. Namn som andas sorg. Men i detta finns också förväntan inför uppståndelsen.

För mig blir stilla veckan viktigare för varje år. Aktläsningarna, fördjupningen, det undre lagret så att säga. Påskfirandet som ligger under ytan. Lärjungarna som avkläds i sitt förräderi och sina brutna löften. Den osäkra opinionen som svänger från lovord till förakt på några dagar. Intrigerandet, beräkningen och förslagenheten hos Jesu motståndare. Och lydnanden, målmedvetenheten hos Jesus. Skärtorsdagens nattvard. Vägen mot korset. Skeendena som inramas i raderna från fastetidspsalmen: För intet finns, som inte vinns av kärleken som lider.

Så med detta vill jag önska er en god Stilla vecka!

(http://vilodagen.tumblr.com/ 13.4.2014)