Stenlund-Goran-13.06.25Göran Stenlund, kyrkomötesdelegat för Borgå stift
E-post:  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Mobil:  +358 50 349 3521

Finlands evangelisk-lutherska kyrkas kyrkomöte är traditionsenligt samlat till vårsession i Åbo under den första hela veckan i maj. Kyrkomötet ska enligt kyrkolagen handlägga ärenden som angår kyrkans lära och arbete samt kyrkans lagstiftning, förvaltning och ekonomi.

Nu under vårsessionen är det mest förvaltningsfrågor som behandlas. Allra mest diskussion har förslaget till nya strukturer för församlingarna och de kyrkliga samfälligheterna väckt. Många befarar att de nya strukturerna skulle ge samfälligheterna en alltför stark ställning i förhållande till församlingarna.

Frågan är därför om det vore bättre att skynda långsamt, nu när också regeringen har dragit i handbromsen ifråga om kommunreformen. Om man tills vidare behåller de nuvarande strukturerna – som ändå har visat sig fungera rätt hyfsat – kan man stegvis besluta om enstaka detaljförändringar, i stället för att klubba igenom ett stort förändringspaket, som ingen egentligen är riktigt säker på hur det utfaller i praktiken.

Vid höstsessionen i november kommer troligen förslagen till ett finskt och ett svensk tilläggshäfte till respektive psalmbok upp till behandling. Det finska häftet kommer att innehålla omkring 70 nya psalmer och det svenska omkring 150. De slutliga besluten om tilläggshäftena ska göras senast ett år senare, i november 2015, före utgången av det nuvarande kyrkomötets fyraåriga mandatperiod.

Kyrkom-14.05.05-GoranS-6