Tva-sudanpastorer-fangslade-2015Två sudanesiska pastorer är frigivna efter åtta månder i fängelset! De är nu fria att återvända till sina familjer. Bedömare säger att den internationella uppmärksamheten påverkade de sudanesiska myndigheterna i denna riktning.

De två kristna pastorerna från södra Sudan var sedan årsskiftet arresterade i Sudan och riskerade dödsdom. Yat Michael och Peter Reith hölls fängslade i Khartoum efter att ha arresterats av landets säkerhetsstyrkor, NISS (National Intelligence and Security Services).

Orsaken i pastor Michaels fall var en predikan han hållit i Khartoum i Bhari Evangelical Church i december 2014. Då påtalade han förföljelsen av de kristna i Sudan och en pågående landdispyt mellan Sudans regering och kyrkan. Pastor Peter arresterades sedan han sänt ett brev till kontoret för religiösa ärenden i Khartoum.

Domaren meddelade den 5 augusti 2015 att pastorerna friges trots att de fortfarande ansågs skyldiga. Kompromissen torde ha påverkats av den press som den sudanska regeringen kände efter den internationella uppmärksamheten i ärendet.

Pastorernas medkristna världen över får nu tacka Gud! Gud hör bön.