Alla-dagar-nara-2Författare: Max Lucado
Pris: 8,50 €

Sidantal: 300

Bindning: Pocket

Förlag: Libris Förlag

ISBN: 978-91-7195-949-2

Vi har i vårt hem andaktsboken Alla dagar nära – goda tankar för varje dag. Den finns på ett bord i vardagsrummet, bredvid en skön fåtölj. Den är skriven av Max Lucado, en pastor från San Antonio i USA.

Det är både avkopplande och påkopplande att sätta sig ner i fåtöljen och läsa dagens avsnitt. Ibland bläddrar jag fram i boken och läser ett annat avsnitt också, för det ger mersmak!

Avsnitten är korta och kraftfulla och har en bibelvers som utgångspunkt. Lucados tankar berör, är tydliga, underfundiga och känns djupt sanna, skrivna med stor omsorg. Och inga fromma fraser.

Det som är tyngden i boken och som sjunker så djupt in i själ och hjärta är att man får blicken riktad bort från sig själv och istället in i Guds tankar, om mig. Det är avkopplande – och påkopplande!

Här ett exempel:

Gud vet vad du heter!

”Ditt namn är skrivet i mina händer.” Jesaja 49:16

En hisnande tanke, inte sant? Ditt namn i Guds händer. Ditt namn på Guds läppar. Kanske har du sett ditt namn på vissa ställen. På en utmärkelse eller ett diplom. Men att föreställa sig sitt namn i Guds händer och på Guds läppar – går det verkligen? Eller du har kanske aldrig sett ditt namn hedras. Och du kan inte minnas när du hörde det uttalas med ömhet. I så fall är det nog ännu svårare för dig att tro att Gud vet vad du heter. Men det gör han. Namnet skrivet på hans händer. Uttalat av hans mun. Viskat över hans läppar. Ditt namn.

Peter Åbacka

• Beställ från SLEF-Media via webben ›

Att-tro-pa-Kristus-2Författare: Bo Giertz
Pris: 32,00 €
Sidantal: 654
Bindning: Inbunden
Förlag: Församlingsförlaget
ISBN: 978-91-7271-067-2

Välkommen nyutgåva

En klassiker på nattduksbordet har Bo Giertz´ andaktsböcker Att tro på Kristus och Att leva med Kristus varit sedan de utkom år 1973. Nu har de två böckerna getts ut som en enda bok med namnet Att tro på Kristus.

Andakterna, som följer kyrkoåret och bjuder på daglig läsning, ger mycken kunskap i och god förståelse för bibelordet. Jag tycker speciellt mycket om bönerna i boken. De är lätta att identifiera sig med. De kommer en mycket nära genom att författaren i dem öppnar sitt eget hjärta för Kristus.

Genom andakterna och bönerna får man också en god inblick i Giertz´ vandring med Kristus. Vi får del av den vägledning och visdom som ett långt liv med Kristus har gett författaren. Vi får insyn i en kristen tro som prövats genom många livsskeden och livserfarenheter, och som därmed har mycket att ge oss. En läsning som vi behöver idag.

Brita Jern

• Beställ från SLEF-Media via webben ›

Ett-ar-med-Jesus-2Författare: Göran Skytte & Bo Brander
Pris: 48,00 €

Sidantal: 656

Bindning: Mjukband

Förlag: Artos & Norma Bokförlag

ISBN: 978-91-7580-394-4

Ett år med Jesus är en av de tjockaste böckerna i vår bokhylla. Titeln framträder tydligt bland de andra bokryggarna, och jag tycker att titeln i sig ger en något att tänka på. Det år som håller på just nu – lever jag det med Jesus?

Boken kan klassas som andaktsbok i det avseendet att den är uppbyggd enligt kyrkoåret. För varje söndag presenteras en predikan av Bo Brander, predikningar som han hållit under åren 2005–2006. Därefter får läsaren ta del av ett samtal mellan Bo Brander och den kände svenska journalisten Göran Skytte, som ställer intressanta frågor utgående från Bo Branders förkunnelse. Detta ger läsaren ännu större behållning av innehållet i predikan.

Ett år med Jesus är ingen andaktsbok man greppar i förbifarten på väg till sängkammaren, och skummar igenom några rader i innan ögonlocken faller ihop. Nej, här krävs det en stunds lugn och ro för att man skall hinna läsa, reflektera över, och ta till sig innehållet i varje avsnitt.

I förordet till boken skriver författarna Bo Brander och Göran Skytte följande: ”Vi lägger nu denna bok vid Jesu fötter i ödmjuk bön om att den skall få bidra till att längtande människor får vittring på tillvarons Herre och hämtar näring ur de gudomliga mysteriernas djup.”

Johanna och Jonny Wargh

• Beställ från SLEF-Media via webben ›

Ett-ar-nodvandigtFörfattare: Hans Erik Nissen
Pris: 18,50 €

Sidantal: 370

Bindning: Inbunden

Förlag: BV-Förlag

ISBN: 978-91-7518-191-6

Positivt om livet och evigheten

Andaktsboken Ett är nödvändigt har allt sedan jag fick den år 2000 varit en av mina favoritandaktsböcker. Jag läste den i 3–4 år dagligen, och efter det har jag använt den om inte dagligen så i alla fall ofta.  

H.E. Nissen har jobbat som präst och senare som rektor på bibelhögskolan i Hilleröd, Danmark. Han har också besökt Finland och SLEF i ett par repriser.

Andaktsboken är enkel och rakt på sak. Den är också mycket Kristuscentrerad och skriven på ett sätt som man blir glad av. Boken har dessutom en själavårdande karaktär.

Förutom att jag använt andakterna för mitt personliga andaktsliv och fått mycket, har jag också använt dem då vi gjort hembesök i Kenya.

Jag har haft tillfälle att träffa H.E. Nissen ”live”, och det var givande att höra och prata med honom, för han är precis så glad till sin natur som boken är. Det är fint att få ta del av en syn på kristen tro som är glad och som har en positiv syn på både livet och evigheten.

Här vill jag dela med mig av ett utdrag ur en andakt i Ett är nödvändigt:

”Guds Ande gör Jesus till mitt hjärtas högsta och dyrbaraste skatt. Jesus är då inte långt borta och utom räckhåll. Hans kärlek värmer och genomtränger. Jag förstår att jag är älskad av honom. Hans kärlek föder kärlek i mitt hjärta och jag älskar tillbaka. Då kan jag inte längre leva utan Jesus.”

Är inte det en av avsikterna med en andaktsbok, nämligen att hjälpa oss till den punkt där vi ”inte längre kan leva utan Jesus”?

Rut Åbacka

• Beställ från SLEF-Media via webben ›

Ledljus-2Författare: Egil Sjaastad
Pris: 24,50 €

Sidantal: 423

Bindning: Inbunden
Förlag: BV-Förlag

ISBN: 978-91-7518-280-3

En lykta som lyser när det är som mörkast

Ledljus är en andaktsbok skriven av Egil Sjaastad från Norge. Den har en kort berättelse för varje dag på året och under det en kort vers som olika personer har skrivit.

Sedan jag var liten har jag på kvällarna sett att mamma och pappa läsa i en konstig tunn bok som innehöll en bibelvers per dag och en förklaring till denna vers. Ända sedan jag för första gången såg dem läsa ur en sådan bok har jag alltid velat ha en egen.

Till min konfirmation fick jag äntligen en egen andaktsbok som jag har läst sedan dess och som har varit med mig i vått och torrt. Den har hjälp mig på många sätt, till exempel genom att hjälpa mig veta vad jag känner innerst inne och vad jag grubblar på. Boken har nästan varje dag lyckats ha en text som är anknuten till hur jag känner vid det tillfället och genom det har fått mig på bättre humör.

Ledljus passar kanske bäst för ungdomar, just för att den kan hjälpa med saker man går igenom då man är i ungdomen. Den berättar mycket om hur vi kristna ska vara bland våra kompisar och att Gud älskar oss precis som vi är, utan allt smink och utan den coola förklädnaden vi har på oss i skolan för att smälta in i mängden. Det är verkligen en tröst att veta att det finns någon som älskar oss fastän vi gör allting fel.

Bibelhänvisningarna är hämtade ur Svenska Folkbibeln.

Sara Sjöbacka

• Beställ från SLEF-Media via webben ›

Minutbibeln-2Författare: Knut Tveitereid
Pris: 30,00 €

Sidantal: 414

Bindning: Inbunden
Förlag:  Libris Förlag

ISBN: 978-91-7387-288-1

Minutbibeln är en norsk ungdomsandaktsbok som är skriven av ungdomsprästen Knut Tveitereid i Oslo. Den  strävar till att göra Bibeln lätt att läsa, så att man varje dag tar del av den på ett enkelt och snabbt sätt

Boken går kronologiskt genom Bibeln med ett par utvalda texter per dag och oftast tar de inte mer än en minut att läsa. Eftersom varje text har ett datum och det är meningen att man ska läsa boken under loppet av ett år anknyter också vissa dagars texter till aktuella högtider, t.ex. pingst.

Varje dag har två utvalda bibeltexter och en kommentar samt ett extra bibelstycke och ”länkar” till andra datum om man vill läsa mer. Kommentarerna är riktade till ungdomar och är inte alltid de djupaste av reflektioner. De har ändå en nyttig blandning av enkla, fördjupade eller kuriosa teman.

Då jag läste boken tyckte jag ibland att texterna var lite för simpla, men andra gånger fick de mig att tänka efter eller fundera lite till. Och just de ”lätta” texterna brukar vara värda en andra titt.

Minutbibeln är en bra andaktsbok som räcker hela året. Den är kanske främst riktad till ungdomar, men jag tror nog alla kan ha stor glädje av den. Även om man är en vis man som helst skulle läsa ett dogmatiskt manifest eller två tror jag man mår bra av att emellanåt fundera över de riktigt simpla, men i sig själv komplexa sakerna.


Simon Jern

• Beställ från SLEF-Media via webben ›

Sondagsboken-2Författare: Bo Giertz
Pris: 23,00 €
/st
Sidantal: 235/256

Bindning: Inbunden

Förlag: Församlingsförlaget

ISBN: 978-91-7271-051-9 (del 1)

ISBN: 978-91-7271-052-8 (del 2)

För några år sedan fick en av oss Söndagsboken i julklapp. Eftersom vi inte får höra predikningar på svenska här i Kenya (och predikningar på ett annat språk är aldrig detsamma som på ens modersmål) började vi läsa ur Söndagsboken på söndagarna. Den var så bra, så genast vi kom till Finland köpte vi också den andra delen av Söndagsboken.

Söndagsboken Advent–Pingst och Söndagsboken Trefaldighetstiden består av predikningar för varje söndag. Alla predikningar har hållits av Bo Giertz, och fast många av dem härstammar från 1940-, 1950- och 1960-talen tycker vi att de är aktuella.

Vi tycker om Söndagsboken av tre anledningar. För det första är den Jesuscentrerad. Trots att det borde vara självklart är det inte alltid så att en predikan i dag är Jesuscentrerad. Men det är ju Jesus som kristen tro handlar om och Giertz hjälper oss att hålla fokus.

För det andra är Söndagsboken textcentrerad. Den tränger djupt in i en bibeltext i stället för att utgå från ett tema. Temapredikningar fyller också en funktion, men textpredikningar öppnar ofta Bibeln på ett nytt sätt.

För det tredje är Söndagsboken utmanande. Giertz kan kritisera utan att fastna i gnäll. Han vågar utmana och uppmana till rannsakan. Ibland när någon av oss har läst högt ur Söndagsboken har den andra varit tvungen att avbryta och fråga upp om han faktiskt hörde rätt. Söndagsboken erbjuder tuggmotstånd och det uppskattar vi.

Söndagsboken är utgiven i två band som tillsammans bildar en årgång predikningar.

Anna och Magnus Dahlbacka, Kenya

• Beställ från SLEF-Media via webben ›

Under-ytan-II-2Författare: Torgny Wirén
Pris: 38,20 €

Sidantal: 330

Bindning: Inbunden
Förlag: Cordia

ISBN: 978-91-526-3106-5

Andaktsboken Under ytan II, skriven av Torgny Wirén, är en andaktsbok för ungdomar och andra vuxna. Den är väldigt intressant och rolig att läsa. Vi använder den båda två innan vi går och lägger oss om kvällarna.

En sak vi har märkt är att man på något sätt lär känna sig själv bättre genom boken och man får se allt ur en ny synvinkel, Guds synvinkel. Det är roligt att läsa och varje gång inser man något man inte förstått förut och allt blir på något sätt klarare.

Under ytan II – som är en fortsättning på andaktsboken Under ytan – innehåller 52 berättelser, en för varje vecka av året. Till varje berättelse finns det sex olika sorters texter knutna. Den första textenär några verser från Gamla testamentet, den andra är ett bibelord från Nya testamentet. Sedan finns det även frågor att själv fundera över, en psalm, en bön och några citat.

Berättelserna är spännande och man kan relatera till nästan alla berättelser som beskrivs i boken. Vi tycker båda att frågorna som man kunde fundera vidare på är bäst, eftersom man då kan ta in de olika ämnena i sitt eget liv och utvecklas som människa.

Boken består av en väldigt bra helhet och man lär känna Gud bättre och får en glimt av hans oerhörda kärlek. Den berör, berikar och ger tankar som ökar insikten och breddar förståelsen.

Läs den!

Elina och Simone Scmidt

• Beställ från SLEF-Media via webben ›

Uppstandelsen-och-livetFörfattare: Egil Sjaastad
Pris: 18,70 €
Sidantal: 48
Bindning: Inbunden
Förlag: BV-Förlag
ISBN: 978-91-7518-208-4

Vår tid är så fylld av intryck och budskap att påsken kommit i skymundan. För oss kristna är påsken trots allt den största och viktigaste högtiden.

Egil Sjaastads bok Uppståndelsen och livet är tänkt som en hjälp att under påsktiden leva med i Jesu lidandeshistoria fram till hans segerrika uppståndelse. Den vill hjälpa oss att stanna upp inför fastan och påskens mäktiga budskap. Boken är indelad i korta stycken, lätta att ta till sig. För den som ytterligare vill fördjupa sig i texten innehåller varje avsnitt hänvisningar till aktuella bibelverser.

Vandringen börjar med fastetidens budskap om Jesu väg upp till Jerusalem. Palmsöndagen påminner oss om, att Jesus vill vara vår kung. Vi följer Jesus under stilla veckan fram till skärtorsdagen, då vi blir påminda om att Jesus själv är vårt påsklamm.  Långfredagen visar på korset, vårt enda hopp och leder oss till påskdagen, Guds folks stora glädjefest.

Bokens författare visar på Jesus, som den verklige Frälsaren för verkliga syndare, sådana som du och jag. Korset och uppståndelsen ger oss hopp  bortom graven.

Den gärning han fullgjorde på korset är din. Du är utvald av honom! Du är älskad, ärad och upptagen i Guds familj som hans eget barn.

Gerd Isaksson

• Beställ från SLEF-Media via webben ›