Berattelsebibeln-2– Varje berättelse viskar namnet Jesus

Författare: Sally Lloyd-Jones
Pris: 22,00 €

Sidantal: 350

Bindning: Inbunden

Förlag: Semnos Förlag

ISBN: 978-91-85367-48-1

I vår familj kan man nästan säga att vi har samlat på barnbiblar. Vi vill att barnen ska lära känna Jesus och de bibliska berättelserna och istället för att läsa igenom samma barnbibel gång på gång, har det blivit mer variation både för oss och för barnen då vi läst olika böcker. Eftersom barnbiblarna är skrivna för lite olika åldrar, är det bra att ha olika böcker, så man kan anpassa nivån enligt barnens ålder. Av de olika barnbiblar vi har läst, är det en som jag särskilt har fastnat för. Det är Berättelsebibeln, med underrubriken Varje berättelse viskar namnet Jesus. Den är ursprungligen skriven av Sally Lloyd-Jones och har översatts till svenska av Ulrika Lindfors-Davis.

Bokens titel och underrubrik ger egentligen de två orsakerna till att jag särskilt fastnat för denna Bibel. Boken heter Berättelsebibeln och den är skriven på ett berättande sätt, med ett språk som är såväl vackert och målande som anpassat för högläsning, genom t.ex. upprepningar. Jag citerar från bokens version av skapelseberättelsen:
”I början fanns ingenting.
Inget att höra. Inget att känna. Inget att se.
Bara tomhet. Och mörker. Och…ingenting utom ingenting.”

Bokens underrubrik är Varje berättelse viskar namnet Jesus. Precis så är det. Författaren har inte bara berättat de bibliska berättelserna rakt upp och ner, utan har också bakat in på vilket sätt t.ex. de gammaltestamentliga berättelserna pekar framemot Jesus. Berättelsen om då Josef i Egypten ger sig till känna för sina bröder, avslutas t.ex. på följande sätt:
En dag skulle Gud sända en annan prins, en ung prins vars hjärta skulle krossas. Precis som Josef skulle han lämna sitt hem och sin far. Hans bröder skulle hata honom och vilja se honom död. Han skulle säljas för silverpengar. Han skulle straffas trots att han inte gjort något fel.
Men Gud skulle använda allting som hände denna unge Prins – till och med det dåliga – till att göra något gott: Att förlåta hela världens synder.

Det som gör att jag särskilt fastnat för den här barnbibeln är alltså det vackra, berättande språket och de genomgående framåtsyftningarna på Jesus. Det gör att denna barnbibel med stor behållning kan läsas även av vuxna.

Maria Boström

• Beställ från SLEF-Media via webben ›

Fortfarande-Pa-Vag-2En samling med 64 kristna sånger för barn och tonåringar

Pris: 7,50 €

Sidantal: 70

Bindning: Spiralbunden

Förlag: SLEF-Media

ISBN: 978-952-5578-44-7

Sångsamlingen Fortfarande På Väg innehåller 64 sånger. 27 av sångerna ingick i de tidigare På Väg-häftena. Alla sångerna i Fortfarande På Väg berättar på olika sätt om Gud och om frälsaren Jesus.

Målet vid sammanställningen har varit att bevara och föra vidare den evangeliska sångskatten ur de tidigare På Väg-häftena. Därför har språket i en del av sångerna bearbetats och moderniserats för den uppväxande generationen. Samtidigt har planeringsgruppen bakom Fortfarande På Väg i häftet velat introducera nya fina sånger som kan tilltala dagens barn och unga.

Sångerna i Fortfarande På Väg innehåller ackordanalys och grepptabell för gitarr. Svårighetsgraden på sångerna och ackorden varierar från riktigt enkel till lite mer utmanande. Förhoppningen är att häftet inspirerar barn och tonåringar att sjunga och spela tillsammans och förhoppningsvis också föräldrar att sjunga tillsammans med sina barn.

Skaffa dig ett eget exemplar och använd det hemma eller köp några att ge bort till barn i din omgivning! Det kan både du och de må bra av!

Henrica Lillsjö

• Beställ från SLEF-Media via webben ›