Sändebudet nr 7 / 2018, ledaren

Brita Jern, missionsledare, Vasa

Vi är alla attraktiva i dagens globala kommers. Handelsaktörer världen över gör allt de kan för att få veta vad vi är intresserade av, var vi rör oss och vad vi lägger vår tid på. Det skapas algoritmer för att kartlägga våra besök på internet, vilka sidor vi söker upp och i vilket skede vi lämnar dem.

Vi har knappt hunnit logga ut förrän vi översköljs av reklam om det vi tittade på. Företagen utnyttjar specificerade kundprofiler som skapas digitalt för att kunna förse oss med just det som vi vill ha.

Nu är det vi som är i centrum. Vad vi vill och tycker är det väsentliga. Naturligtvis finns det gränser för vad vi kan skaffa oss. De ekonomiska ramarna bromsar vår konsumtion. Men sannolikheten för att vi faktiskt får det vi vill ha, ökar i takt med dagens allt mera nischade marknadsföring.

Vad vill vi då? När vi var små visste vi kanske vad vi ville, men mamma och pappa visste vad vi behövde. I skolan fick vi lära oss vad vårt land värderade och vad vårt samhälle ville föra vidare till nya generationer.

Ännu för femtio år sedan växte vi finländare upp i ett samhälle som räknade med Gud. Vi fick lära oss att väga in en högre makt vid våra vägval i livet. Nuförtiden är det inte så enkelt. Vi vet inte alltid vad vi själva vill, än mindre vad vi egentligen behöver.

I dagens samhälle förväntas vi ändå veta vad vi vill. Risken är att vi går vilse bland alla val som vi måste göra. Eller att vi ger oss hän åt själviska önskningar utan att tänka på andra. Eller att vi tappar kontrollen över tid och prioriteringar i vårt bläddrande på nätet.

I och med att vi har klippt av tråden till Gud har vi också tappat bort bruksanvisningen för livet. Vi står på scenen utan manuskript och med oss själva som regissörer. Vi vet inte varifrån vi har kommit, varför vi är här eller vart vi är på väg. Vi spelar våra roller och försöker få till stånd en komedi, men mycket talar för att vi i stället är med i en tragedi.

I denna situation befinner sig mänskligheten idag. Men Gud har inte lämnat oss. Om vi läser den bruksanvisning som Gud för länge sedan försett oss med, Bibeln, ser vi att Gud har en genomtänkt och god plan för oss och för hela vår tillvaro. För sin räddningsplan behövde Gud inte några digitala omvägar, han visste redan allt han behövde veta. Han hade själv skapat oss och därefter följt oss med den kärlek som bara upphovsmannen känner.

Då mänskosläktet och hela skapelsen föll i synd hade Gud redan sin räddningsplan klar. Han kommunicerade den genom Bibeln, som berättar hur Gud skapade oss, hur syndafallets skada drabbade oss, hur Gud sände sin Son Jesus Kristus för att sona vårt brott, och hur Gud uppväckte Jesus från de döda. Genom Bibeln får vi också del av Guds uppdrag till oss, att proklamera Guds fullbordade räddningsaktion så att alla folk får höra om den.

Bibeln berättar också att Gud genom Jesus har ett stort inredningsprojekt på gång. Han ställer himlen i ordning för alla som i tro vänder sig till honom och ber om sina synders förlåtelse. Dessa får för Jesus skull evigt liv hemma hos honom.

Vi får vända oss med våra önskningar till vår Skapare. Gud vet vad vi behöver. Han har en uppgift i beredskap för oss var och en. Guds vilja med oss är bara god. I Paulus och Timoteus brev till de kristna i Filippi läser vi: Bekymra er inte för något, utan låt Gud få veta alla era önskningar genom bön och åkallan med tacksägelse. Då ska Guds frid, som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Fil 4:6–7)