Vad vi kan göra beror mycket på vad vi behärskar och har för intressen. Förutom fantasi behövs det också mod och sällskap. Det är roligare att göra saker tillsammans, och man klarar av mera då man är fler.

Forsaljning-2013.01

Väl beprövade klassiker
– lotteri
– endags-café
– sopplunch
– försäljning av något man tillverkat
– loppisbord
– panta tomflaskor

Missionsluncher blir vanligare i församlingarna. Priset för en lunch kan vara cirka tio euro. Råvarorna samlas ofta ihop frivilligt.

Goda idéer

– Be om lov att få ställa en varukorg i butikens kassa. Där kan de kunder som vill donera en nyttig vara. Hela korgen lottas sedan ut för missionen vid någon samling.

– Fråga någon av de större mataffärerna om lov att på deras parkering få tvätta bilar åt kunder, mot en liten avgift för missionen.

– Baka och sälj till grannar, vänner, eller på olika officiella marknader eller utanför vanliga butiker. Fråga i så fall tillstånd av butiken. Bröd och kakor kan ha ett minimipris, men folk kan ge mer om de vill. Tänk över sortimentet och vad folk gillar, så att bakverken har åtgång.

– Man kan också sälja saker via nätet för missionsarbetet, även om det kräver en hel del tid.

– Pizzeria för en kväll – bjud ut era godaste pizzor till ett pris som ger vinst! Annonsera i god tid, så att folk på förhand kan anteckna den kvällens middag i sina almanackor.

– Plättkalas eller våffeldag under sådana dagar då folk är i rörelse och inte hinner äta hemma. Exempel på sådana dagar är mellandagsrean, nyårsdagen, första maj, påsklördag och decemberlördagar, varför inte självständighetsdagen?

– Loppmarknad är ett uppskattat inslag vid olika evenemang. Lägg upp sakerna i olika sektioner, leksaker för sig, böcker för sig, kläder för sig.

Loppistips

1. Ge er tid att gå igenom loppisutrymmet innan ni bokar bord. Kolla priser och boka ett bord som ”ligger bra till”.  
2. Diskutera om ni skall ta emot kläder till försäljning. Ett bord med kläder kräver större underhåll, eftersom det lätt ser rörigt ut.
3. Välj gärna en eller två ansvarspersoner. Kanske någon kör förbi loppiset på väg till eller från jobbet.
4. Gör en liten skylt – både på svenska och finska – som talar om vad inkomsten kommer att användas till.
5. Håll god ordning på bordet. Ett bra sätt är att inte ha så många grejor åt gången på sitt bord, byt hellre ofta.
6. Byt ut sakerna ofta. (Varför inte plocka bort saker för en vecka och sätta dem tillbaka igen, så att det ser ”nytt” ut.)
7. Bestäm tillsammans på förhand vad ni skall göra med de saker som inte blir sålda.
8. Berätta för den som vill bidra med saker vilken prisnivån är genom att ge konkreta exempel. Annars kan det hända att någon blir stött för att ni sålde porslinskatten eller vasen alldeles för billigt.
9. Bered er på att det är en hel del arbete, men att ni kommer att få lära känna nya människor, göra egna fynd och ha riktigt roligt!